In aceasta sectiune va oferim cateva informatii interesante despre echipamentul utilizat in cadrul competitiilor STIHL®TIMBERSPORTS®.

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”]

[symple_column size=”one-third” position=”first”]

Toporul

Fabricat dintr-un oţel special, toporul este lucrat manual, cântăreşte aproximativ 2.5-3 kg şi are aproximativ 80cm lungime. Toporul este special conceput pentru competiţie. Aceste topoare nu sunt potrivite pentru uz normal. Preţul unui topor de competiţie porneste de la 300 Euro si poate ajunge si la 700 Euro. Atleţii menţin şi ascut topoarele lor foarte frecvent.

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”]

Motoferăstrău STIHL MS 660

Motoferăstrăul MS 660 este un model standard. Cu o putere de 7.1 cp şi capacitate de 91.6 cc, cântăreşte cam 7.3 kg. Acesta este folosit în proba Tăierea cu motoferăstrăul.

[/symple_column]

[symple_column size=”one-third” position=”first”]

Super-motoferăstrăul

Motoferăstrău construit special pentru folosirea în proba tăierea cu super-motoferăstrăul.

Motoferăstrăul special are un cilindru, motor în 2 timpi de până la 62 cp. Acesta ar putea fi un snowmobil sau un foarte performant motor pentru motocicletă, de exemplu. Aceste unităţi sunt special concepute să fie utilizate exclusiv pentru competiţii sportive, întrucât necesită un efort uriaş şi putere din partea atletului să controleze ferăstrăul. Căntăreşte aproximativ 27 kg şi învârte lanţul cu o viteză de 240km/h. Valoarea unui asemenea utilaj este dificil de stabilit, dar putem spune că investiţia minimă de bază pentru un motoferăstrău pentru proba Tăierea cu super-motoferăstrăul este de 5.000 Euro.

[/symple_column]

[symple_column size=”one-third” position=”last”]

Joagărul

Joagărele lungi de 2m, utilizate în proba Tăierea cu joagărul, sunt special fabricate în SUA, Canada sau Noua Zeelandă. Metalul este tăiat cu laser iar dinţii lungi de 10 cm sunt lucraţi manual. El cântăreşte aproximativ 5 kg şi preţul de pornire este 1.500 Euro. La o lungime de 2m, este numai potrivit pentru o competiţie sportivă.

[symple_divider style=”solid” margin_top=”20px” margin_bottom=”20px”]

Placa de susţinere

Este parte din echipamentul utilizat în cadrul probei Tăierea la înălţime

Este o placă de molid sau fag de 1.7m lungime care este utilizată ca o placă suport de susţinere în proba Tăierea la înălţime. Plăcile (căci se folosesc 2 în acestă probă) sunt introduse rând pe rând, fără a folosi alte scule, în câte un buzunar cioplit cu toporul în trunchiul de copac. Mai întâi se ciopleşte buzunarul pentru prima placă iar apoi acesta se fixează în interior. Sportivul se urcă pe placă şi din această poziţie ciopleşte buzunarul pentru cea de-a doua placă. Se fixează şi aceasta din urmă în buzunar, sportivul se urcă pe ea şi de pe acestă poziţie finală la 2.8 m înălţime are misiunea de a doborî buşteanul montat în vârf.

[/symple_column]